Βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της Ιστορίας…

Αναρωτιέμαι καθώς μελετώ τις ομιλίες και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, εάν τα όσα αναφέρει είναι τόσο καίρια, βιωματικά, εύστοχα και ουσιαστικά, όσο τα αντιλαμβάνομαι, ή μήπως είναι η εντύπωση (διάβαζε ψευδαίσθηση) που μου δημιουργεί το γεγονός πως ο λόγος εκπορεύεται από έναν άνθρωπο που πέτυχε να κερδίσει την αναγνώριση και την εκτίμηση της ηγέτιδας τάξης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και δέχθηκε να αναλάβει σε καιρούς χαλεπούς την ευθύνη να χαράξει τη τροχιά εξόδου της πατρίδας από τη κρίση, τη στιγμή που οι πορφυρογέννητοι των κομματικών σωλήνων και των δυναστιών αποδείχθηκαν οδυνηρά ανεπαρκείς και ανάξιοι ή συνεχίζουν στρουθοκαμηλικά να εθελοτυφλούν σκιαμαχώντας και ψηλαφώντας το παρόν και το μέλλον (το μέλλον της δικής μας γενιάς) με όρους του παρελθόντος… Στη συνέχεια ανθολογούνται αποσπάσματα από την ομιλία του καθηγητή κ. Λουκά Παπαδήμου στη Βουλή, με την οποία έκλεισε τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας για το 2012.

“…Βρισκόμαστε σε μια ιστορική συγκυρία μέγιστης εθνικής ευθύνης. Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δυσκολότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Ελάχιστες γενιές στις πρόσφατες δεκαετίες του εθνικού μας βίου ήρθαν αντιμέτωπες με τέτοιας κρισιμότητας προκλήσεις. Οι περιστάσεις απαιτούν να υπερβούμε τις δυνάμεις μας και να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε μία από εκείνες τις γενιές στην ελληνική ιστορία που κατόρθωσαν κάτι τέτοιο…

…Η προσπάθεια οικονομικής προσαρμογής συχνά εμφανίζεται ότι επιβάλλεται από τους ευρωπαίους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς. Αυτό δεν αποδίδει ακριβώς την πραγματικότητα. Η δημοσιονομική εξυγίανση και ανόρθωση της οικονομίας μας αφορά πρωτίστως εμάς, και υποστηρίζεται από την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Οφείλουμε εμείς να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη επιλογής των προτεραιοτήτων, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και την αποτελεσματική εφαρμογή της πολιτικής που θα οδηγήσει στην οικονομική ενδυνάμωση της χώρας. Έχει σημασία να κατανοήσουμε ότι ουσιαστικά δεν βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της τρόικας. Βρισκόμαστε υπό την επιτήρηση της Ιστορίας…

…Η οικονομική κρίση στη χώρα μας δεν είναι μια μπόρα που σύντομα θα περάσει. Θα έχει διάρκεια. Γιατί είναι το αποτέλεσμα ανισορροπιών που διογκώθηκαν επί σειρά ετών, είναι το αποτέλεσμα συσσώρευσης λαθών και παραλείψεων πολιτικής που οδήγησαν στη συσσώρευση του υπερβολικού δημόσιου χρέους. Είναι αποτέλεσμα λύσεων που αναβλήθηκαν ή ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, γιατί θεωρήθηκε ότι ενείχαν βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος, παρά το μακροπρόθεσμο όφελός τους για την οικονομία και την κοινωνία. Γι’ αυτόν το λόγο, η αντιμετώπιση των συνεπειών λαθών και παραλείψεων θα πάρει χρόνο και θα έχει κόστος. Μετά από τέσσερα χρόνια ύφεσης, αυτό έχει γίνει πλέον οδυνηρά κατανοητό από όλους μας. Ωστόσο, το θετικό αποτέλεσμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικής προσαρμογής θα γίνει βαθμιαία ορατό στην ανάπτυξη, στη βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων και στην απασχόληση…

…Η Ευρώπη και το κοινό μας νόμισμα παραμένουν, παρά την κρίση, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της νεότερης ιστορίας. Η Ελλάδα, αρχαία κοιτίδα της πολιτικής Ευρώπης, είναι αναπόσπαστος συμμέτοχος αυτής της κοινής πορείας προς στενότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και η Ευρώπη δεν νοείται χωρίς την Ελλάδα…

…Μέσα από αυτή την κρίση μάθαμε με σκληρό τρόπο ότι τα λάθη και οι παραλείψεις πληρώνονται, ότι η ευημερία δεν χτίζεται με τεχνάσματα και δανεικά, προϋποθέτει οργάνωση και συνέχεια, τήρηση των κανόνων, σκληρή, πειθαρχημένη και παραγωγική δουλειά. Μάθαμε κυρίως ότι οι πρώτοι που υφίστανται τις επιπτώσεις της κρίσης είναι οι πιο αδύναμοι. Και γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε να μην ξανασυμβεί: εξυγιαίνοντας το κράτος, εξαλείφοντας τα ελλείμματα, περνώντας σε ένα ανταγωνιστικό και εξωστρεφές υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης…”

www.thebest.gr, 10 Δεκεμβρίου 2011

Comments are closed.