Μνήμη Ανδρέα Παπανδρέου… and déjà vu and déjà vécu feelings

Μεταμορφώσεις

stefanopoulosΣκαλίζοντας εχθές σχεδόν αξημέρωτα τη βιβλιοθήκη μας αναζητώντας κάποια κείμενα που θα μπορούσαν να κοσμήσουν τη ραδιοφωνική εκπομπή της ερχόμενης Τρίτης, προπαραμονής της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, “έπεσα” πάνω στην ακόλουθη δήλωση του Κωστή Στεφανόπουλου που έχει καταγραφεί σε τεύχος της ιστορικής έκδοσης “Πολιτικά Θέματα” το Δεκέμβριο του 1985.

andreas_papandreou“Υπέστητε- είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου- οβιδιακές μεταμορφώσεις. Αρχικώς εμφανιστήκατε ως Έλληνας Σιμόν Μπολιβάρ, εθνικοαπελευθερωτής. Δεν ξέρω από τι θέλατε να μάς εθνικοαπελευθερώσετε, αλλά αυτό είναι δικός σας λογαριασμός. Εν συνεχεία μεταβληθήκατε σε έναν Άι- Βασίλη, φορτωμένο με δώρα, που τα μοιράζατε σε όλους ανεξελέγκτως. Οι ζητούντες θα ελάμβαναν. Και καταλήξατε σήμερα να μιμείστε το Θωμά τον Καππαδόκη, το γνωστό υπουργό οικονομικών του Ιουστινιανού που πρώτος εφήρμοσε αυστηρά τη λιτότητα”.

Βρήκα τη δήλωση του Στεφανόπουλου, 31 σχεδόν χρόνια μετά, χαριτωμένη και ίσως δρομοδεικτική των μεταμορφώσεων στις οποίες θα υπέβαλλαν τις επόμενες δεκαετίες οι εκάστοτε κρατούντες τον εαυτό τους  και την πολιτική ταυτότητα τους προκειμένου να μένουν πεισματικά γαντζωμένοι στη γλυκιά εξουσία… 31 χρόνια μετά…   Déjà vu and déjà vécu feelings…

Comments are closed.