Ελληνική παρουσία στην ευαίσθητη περιοχή του Κουρδιστάν

Με χαρά συναντήσαμε τον κ. Ευθύμιο Κωστόπουλο, Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Erbil. «Η παρουσία της Ελλάδας στο Ιρακινό Κουρδιστάν είναι σημαντική. Πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην ευαίσθητη αυτή περιοχή από κοντά.», μας είπε ο κ. Κωστόπουλος συζητώντας τις δυσκολίες της περιοχής. Έχοντας μόλις επιστρέψει από την περιοχή Latish, είχε παρακολουθήσει την πρωτοχρονιά των Yezidis. Οι Yezidis, μία ιδιαίτερη εθνο-θρησκευτική ομάδα, μονοθεϊστές με ρίζες στις αρχαίες θρησκείες της Μεσοποταμίας, έχουν πληγεί από τον ISIS που ξεκλήρισε ολόκληρα χωριά τους, παίρνοντας σκλάβες τις γυναίκες τους. «Η περσινή απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Νάντια Μουράτ, η οποία υπέστη τα χειρότερα από τον ISIS, ανέδειξε το πρόβλημα των Γεζίδι. Όμως περίπου 3000 Γεζίδι αγνοούνται ακόμα και χρειάζονται τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο κ. Κωστόπουλος.

Ο κ. Ευθύμιος Κωστόπουλος, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Erbil, στην Πρωτοχρονιά των Yezidis

Ο κ. Ευθύμιος Κωστόπουλος, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Erbil, στην Πρωτοχρονιά των Yezidis (πηγή efthymios.costopoulos @ fb)

Ο επικεφαλής του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Erbil, εκτός από το έργο του σε πολιτικό επίπεδο, εργάζεται συστηματικά για την ειρηνική συνύπαρξη λαών και εθνοτήτων και τον θρησκευτικό και πολιτισμικό πλουραλισμό της περιοχής. «Με την ξαφνική επέλαση του ISIS σε εκτεταμένες περιοχές της Συρίας και του Βορείου Ιράκ το 2014, οι χριστιανοί της περιοχής εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες. Εκκλησίες της Συρορθόδοξης Εκκλησίες καταστράφηκαν από τον ISIS και οι χριστιανικές οικογένειες βρήκαν καταφύγιο στο Ερμπίλ. Τώρα είναι δύσκολο να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους. Χρειάζεται χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές της περιοχής και η Ελλάδα προσπαθεί να βοηθήσει με όποια μέσα διαθέτει.» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Με τον κ. Ευθύμιο Κωστόπουλο (κέντρο), Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Erbil

Με τον κ. Ευθύμιο Κωστόπουλο (κέντρο), Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Erbil, Απρίλιος 2019

Οι σχέσεις της Ελλάδας με το ιρακινό Κουρδιστάν βελτιώνονται συνεχώς και το άνοιγμα του Γενικού Προξενείου στο Ερμπίλ το 2018 συνέβαλε σημαντικά ως προς αυτό. Υπάρχει, άλλωστε, πολύ καλή διάθεση για τους Έλληνες και την Ελλάδα στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν. «Πέρα από τη συστηματοποίηση των πολιτικών επαφών, υπάρχουν πολλά περιθώρια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών και, γενικότερα, της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας, συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η εκπαίδευση. Επιστημονικές και εκπαιδευτικές αποστολές όπως η δική σας αναδεικνύουν τις δυνατότητες που υπάρχουν στη συνεργασία των δύο πλευρών», μας είπε ο κ. Κωστόπουλος.

Ευχόμαστε στον κ. Κωστόπουλο το καλύτερο για το δύσκολο έργο του!