Δεν εκβιάζονται τα θαύματα

Πως δρα η Πολιτεία σε περιπτώσεις που ο δημόσιος λόγος μπορεί να παρασύρει; 
Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, Παύλος (που είναι Αιγιώτης), κάλεσε την περασμένη Κυριακή τους πολίτες της Κοζάνης, εν μέσω λοκ ντάουν, μάλιστα: «Να ‘ρθείτε τώρα, να φέρετε και τα παιδάκια σας, να κοινωνήσουν και να κοινωνήσετε. Από την ίδια λαβίδα. Γιατί εκεί είναι το σώμα και το αίμα του Κυρίου! Όποιοι αμφισβητούν το σώμα και αίμα του Κυρίου, το βλασφημούν! Όποιοι και όποιες αμφιβάλλουν ότι είναι σώμα και αίμα Χριστού, να μην έρχονται, να μην πλησιάζουν».
Τα ερωτήματα:
· Πρέπει να παρεμβαίνει η Πολιτεία κατασταλτικά σε τέτοιες περιπτώσεις ή όχι, επειδή η πίστη έχει μια ιδιαιτερότητα;
· Μήπως με τέτοια φαινόμενα δημιουργείται κακό παράδειγμα και στη νεολαία και στην κοινωνία γενικότερα και ατονεί η διάθεση για αυστηρή τήρηση των μέτρων;
· Οι βαθιά θρησκευόμενοι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, μήπως παρασύρονται και μεγεθυνθεί ο κίνδυνος;
Χρήστος Βεργανελάκης
ΠΑΝΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν εκβιάζονται τα θαύματα»
«Η δημόσια παρέμβαση του Μητροπολίτη Κοζάνης δεν αντιβαίνει το γράμμα των περιοριστικών μέτρων. Δε βρίσκεται όμως και σε αρμονία με το πνεύμα τους. Η παρέμβαση θα μπορούσε να νοηματοδοτηθεί ως ομολογία πίστεως, αν οι περιορισμοί επιβάλλονταν από κάποιον Καίσαρα. Στην εν λόγω, όμως, περίπτωση συνιστούν απόφαση μιας δημοκρατικής πολιτείας. Ακόμα και έμμεσες εκκλήσεις να μη γίνουν σεβαστές αποφάσεις μιας ανοιχτής δημοκρατικής πολιτείας, συνιστούν στάση που τοποθετείται στις παρυφές του ισχύοντος δικαίου.
Οι πανδημίες είναι αμείλικτες και απειλούν τους πάντες! Ας μη λησμονούμε την παροιμία «Πατρινός παπάς δεν γίνεται», καθώς οι ιερείς ήταν τα πρώτα θύματα των θανατηφόρων επιδημιών, προστρέχοντας να κοινωνήσουν ετοιμοθάνατους ασθενείς ή κηδεύοντας τους νεκρούς της ενορίας τους. Ο Χριστός και τα θαύματα δεν εκβιάζονται! Εν τέλει «αυτό που κινδυνεύει δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί», όπως τονίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Πέραν των σημερινών υγειονομικών κινδύνων, η εφαρμογή δύο μέτρων και δύο σταθμών στην αντιμετώπιση παρεκκλίσεων από τους κανόνες μιας δημοκρατικής πολιτείας, ανάλογα με το ιδεολογικό, θρησκευτικό ή άλλο πρόσημο του πολίτη που παρεκκλίνει, ναρκοθετεί το κράτος δικαίου, την ανοιχτότητα της δημοκρατίας».
* Ο Δρ. Πάνος Αλεξόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, 21 Οκτωβρίου 2020

 

Comments are closed.